Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Produkcja fasoli w Argentynie

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: | 2014-10-15 17:52:41
analizy rynkowe

Argentyna znajduje się w czołówce światowych producentów fasoli, powierzchnia upraw w 2013 r. wynosiła 276 tys. ha powierzchni.

Argentyna znajduje się w czołówce światowych producentów fasoli, powierzchnia upraw w 2013 r. wynosiła 276 tys. ha powierzchni. Produkcja fasoli w Argentynie skupia się głównie w północnozachodnich prowincjach kraju.  Aż 80% upraw pochodzi z Salty, fasolę produkuje się również w Jujuy, Santiago del Estero, Tucuman i Catamarca.

 

Praktycznie całość argentyńskiej produkcji fasoli przeznaczona jest na eksport. Uprawy czarnej fasoli przeznaczone są głównie dla rynków Ameryki Łacińskiej i Afryki, natomiast biała fasola eksportowana jest przede wszystkim do europejskich krajów basenu Morza Śródziemnego. Trzeci segment, który obejmuje 10% produkcji to ziarna wysokiej wartości, takie jak Cranberry, Carioca, Azuki, fasola czerwona, granatowa i inne.